MÖTESDAGAR 2024

 

15 januari, 11 mars, 13 maj,  juni/juli utflykt , 11 september, 13 november. 

 

Normalt hålls våra möten alltid andra måndagen i januari, mars, maj, september

och november. OBS! beroende på om vi har tillgång till lokalen.


OBS! Skriv in mötesdagarna redan nu i din almanacka.

Då kommer du lättare ihåg när vi har möte.

Sommarutflykten brukar ske tisdagen före eller efter midsommar.

 

Hjärtligt välkommen.

 

 

Runstenen är vårt äldsta skriftliga dokument om Frösön. Den restes någon gång mellan år 1050 och 1080.

Foto: Dorith Sjölander


Medlemsmöte onsdag 13 november.


Kvällens föreläsare var föreningens egen medlem Björn Staverfelt.


Björn visade en film och berättade om verksamheten vid Tegel-tillverkningen i Vålbacken. Tegeltillverkningen i Vålbacken tog fart på allvar år 1900, då området hade en mycket stor täkt med högkvalitativ lera.

Filmen gav en bra inblick i historien och de tuffa förhållanden som rådde för arbetarna på tegelbruket. Trots användning av tunga maskiner, höga temperaturer och andra faror, har det aldrig skett någon dödsolycka på bruket.

Efter en brand på 1980-talet, lade man om tillverkningen till att producera glaserade produkter i olika färger. Vålbacken är idag det enda tegelbruket i Skandinavien som tillverkar sådana glaserade produkter.

Verksamheten drivs nu i femte generationen av Björns dotter Angelica, som redan som liten lärde sig hela tillverkningsprocessen eftersom hennes familj bodde i området.

Teglets röda färg beror på att det innehåller järn, medan ett högre kalciuminnehåll (15%) ger en gul färg.


Höstpromenad


Nu har vi genomfört vår andra höstpromenad på Hornsbergs gator. Det var många medlemmar som deltog och vi fick uppleva en underbar höstdag med vindstilla och strålande solsken.


Under promenaden längs Hornsbergs gator fick vi höra intressanta berättelser från Sören Svedberg med flera om fastigheterna och de personer som en gång bebott dem. Det var fascinerande att få inblick i hur området såg ut innan de moderna hyreshusen byggdes på 80- och 90-talet.


Efter promenaden samlades vi på mötesplatsen Hornsberg för en gemensam stund med smörgåsar och kaffe. Det var en trevlig avslutning på en givande aktivitet.

Medlemsmötet 2024-09-11

 

Onsdagen den 11 september hade vi vårt medlemsmöte med ett mycket uppskattat och tankeväckande föredrag av den erfarna läkaren och kirurgen Nisse Simonsson. Under nära en timmes engagerande framträdande lyckades han fängsla publiken med sin insiktsfulla genomgång av hur minnet fungerar och varför vi glömmer saker som till exempel personnamn.

 

Nisse delade med sig av sin djupa kunskap om de situationer i livet som vi tenderar att minnas bättre än andra. Hans skicklighet som talare gjorde att åhörarna lyssnade uppmärksamt och tog till sig det han förmedlade.

 

När mötet led mot sitt slut tackade deltagarna enhälligt Nisse för ett verkligt intresseväckande och stimulerande föredrag.Därefter serverades kaffe och goda bakverk, vilket följdes av den sedvanliga dragningen av lotter där de lyckliga vinnarna erhöll trisslotter med chans till ytterligare vinster.

Sammantaget var det ett mycket lyckat medlemsmöte där Nisses engagerande och kunskapsrika föredrag utgjorde kvällens höjdpunkt.


Promenaden vi genomförde den 12 augusti


Föreningen Gamla Hornsberg tar nya grepp för att stärka banden till lokalbygden.


I strävan att bättre lära känna och knyta an till sitt närområde, genomförde föreningen Gamla Hornsberg den 12 augusti sin första gemensamma promenad genom ”stadsdelen” Hornsberg på Frösön. Hela 32 engagerade medlemmar deltog i denna premiäraktivitet, vilket visar på ett starkt intresse bland medlemmarna.


Under den drygt två timslånga promenaden fick deltagarna uppleva Hornsbergs historia på ett unikt sätt. Längs färdvägen bjöds det på spännande berättelser om områdets byggnader och deras skiftande historik. Deltagarna fick så en fascinerande inblick i Hornsbergs förflutna, från byggnadernas arkitektur till händelser och personligheter som format stadsdelen genom tiderna.


Promenaden avslutades med en skön fikarast på Mötesplatsen, där deltagarna fick möjlighet att utbyta reflektioner och intryck från den gemensamma upptäcktsfärden.


Föreningen Gamla Hornsberg ser nu fram emot att anordna fler liknande promenader framöver, då de bara hunnit utforska en del av ”stadsdelen”.


Vi i styrelsen är så tacksamma för alla er medlemmar som deltog och bidrog till denna uppskattade aktivitet. Det är precis sådana här gemensamma upplevelser som stärker oss som förening.



Sommarutflykten 18 juni 2024



Den 18 juni genomförde Föreningen Gamla Hornsberg sin traditionsenliga sommarutflykt som denna gång gick till uppfinnare och konstnärer i Södra Storsjöbygden. Även kallat Snilleriket. En resa som Arne Nilsson även ordförande för Föreningen Snilleriket sytt ihop enbart för våran förening.

Efter starten från Hornsbergskyrkan ställde Daniel på Frösö buss kursen mot Oviken. Vi stannade till vid Norrside gård där Bertil Sivertsson berättade om bla John Eriksson mm.

Efter det fortsatte vi mot Oviken gamla kyrka där Karin Jirden berättade en hel del om gamla kyrkan som är församlingskyrkan men även lite om den nya kyrkan.

Ett litet stopp i Myrviken där Karin berättade om bla Lasse Larsson.

Sen kom vi till Persåsen för lunchintag men inte nog med det. Den suveräne talaren och konstnären mm Leif Wikner berättade roliga men sanna historier från Persåsen. Han visade också upp lite av sina fina snickeriprodukter.

Efter en god lunch åkte vi mot Hoverberg där vi stannade vid Bingstasmedjan vilken är Sveriges bäst bevarade bössmedja. Den startades 1817 av Per Mårtensson. Ett mycket intressant besök där berättare var Bertil Glansberg.

Därifrån var det inte långt till Hovermo Gårdsmuseum där Gudrun Eriksson hade dukat upp gofika i form av kaffe och goda mazzarinrutor (tror jag en ren killgisning). Bröderna Yngve och Folke Eriksson tog oss med på en liten vandring bland massor av fina gamla saker.

På det sista stoppet för dagen i Hovermo berättade Arne lite kort i om minnesstenen av Georg Adelsparre.

En mycket trevlig dag där 28 st medlemmar deltog.




Medlemsmöte 13 maj


Den 13 maj hade föreningen Gamlahornsberg ett medlemsmöte som bjöd på en intressant föreläsning av konstnären och författaren Leif Öhr. Leif är uppvuxen på Byvägen 5 på Frösön, han delade med sig av sin livshistoria och sitt skapande.


Han berättade om sin uppväxt på Frösön och läste utdrag ur sina böcker "Pojken i kvarteret Stenhuggaren - en berättelse från Frösön" och "Cykelbudet och generalsekreteraren". Genom dessa verk tog han åhörarna med på en spännande resa genom hans liv och uppväxt på Byvägen.

Leifs föreläsning gav en personlig inblick i hans konstnärliga och litterära produktion, med rötterna i den miljö han växte upp i. Mötet erbjöd medlemmarna en unik möjlighet att ta del av en lokal uppvuxen konstnärs historia och konstnärliga uttryck.


Arne Nilsson berättade inlevelsefullt om den förestående sommarresan till snilleriket. Den kommer att genomföras den 18 juni. Inbjudan kommer inom kort att delges medlemmarna.

Kvällens möte inleddes tyvärr med en del praktiska utmaningar. Av brandtekniska skäl är det begränsat hur många personer som får vistas i möteslokalen samtidigt 48 st, och det innebar att några medlemmar tyvärr blev tvungna att vända i dörren när lokalen var full.


Föreningens målsättning är att alla medlemmar ska känna sig välkomna och ha möjlighet att delta aktivt. Denna inledande utmaning riskerade att skapa en besviken stämning, vilket självklart inte är önskvärt. Styrelsen kommer att se över lösningar för att undvika liknande situationer i framtiden och säkerställa att alla medlemmar kan ta del av föreningens aktiviteter.




11 Mars 2024


Årsmöte


Det 27:e årsmötet för föreningen Gamla Hornsberg har nu genomförts. Den här gången skedde en del förändringar i styrelsen. Tre starka kort lämnade sina platser, och ersattes av fyra nya ospelade kort. Avgående från styrelsen var Arne Nilsson, Christer Lilliehök och Fritz Åsell, medan nya styrelsemedlemmar valdes in, nämligen Åke Johansson, Olle Wåhlen och Björn Staverfeldt. Bosse Nyström valdes som revisor efter Åke Johansson.


De nyvalda till styrelsen tackade medlemmarna för förtroendet. Vi kommer naturligtvis att göra vårt bästa för att ersätta de ledamöter som har avgått, men det kommer definitivt att bli en utmanande uppgift. Valberedningens medlemmar avsade sig omval. Styrelsen får nu till uppgift att hitta nya medlemmar till årets valberedning.


Efter att dagordningen hade avverkats, njöt vi av kaffe och läckert fikabröd som hade förberetts av våra duktiga fika-ansvariga.

Därefter fick vi glädjas åt högklassig underhållning från ingen mindre än Bo Eklunds trio, som nu blivit en kvartett. Deras härliga låtar träffade precis rätt ton för de olika åldersgrupper som var samlade på mötet. Kvartetten bemästrade även de låtar som publiken önskade med bravur.


De avgående avtackades och alla erhöll en jättefin blombukett.


15 januari 2024


Ångbåtstrafiken på Storsjön


En inblick i ångbåtarnas era på Storsjön och inte minst runt Frösön, gav oss förre Frösöprästen Göran Modén
vid föreningens januarimöte. Den senare delen av 1800-talet var de stora omdaningarnas tid och till stor del
berodde det på att ångmaskinen kom i allmänt bruk. Den blev kraften som satte fart både på fabriker och
båtar. En annan drivande kraft, för Jämtland, var landssekreteraren Anders Jakob Thomée. Sverige var då i
union med Norge och Thomées storslagna plan var att upprätta en drygt 40 mil lång transportled mellan
länderna, mellan Sundsvall och Levanger. Det var möjligt genom att sammanlänka ångbåtstrafik via Storsjön
och andra vattendrag med mellanliggande hästtransporter. Tyvärr krävde transporten många omlastningar
och sjöarna var ofta osäkra vintertid. Leden kunde därför inte konkurrera med järnvägen.


Ett bättre resultat på Thomees initiativ, blev Storsjöns omfattande båttrafik.

Totalt anlades 88 ångbåts-bryggor runt Storsjöns stränder och många

socknar fick ångbåtslinje till Östersund. Mitt i trafiken låg Frösönmed

bryggor runt om. Ångbåtstrafiken och dess för tiden snabba transporter,

fick stor betydelse för Storsjöbygdens utveckling och levandegjordes

av Modén med berättelser och bilder på båtar, kaptener,passagerare

och fraktsedlar som visade vad som fraktades i stort och smått.
I det av A J Thomee grundade Jämtlands Kommunikationsbolag ingick

hjulångaren Odin som varpostbärande. Bolaget hade, som det enda

ångbåtsbolaget i Sverige, tillstånd att använda egna tryckta

                                                                              frimärken. Som exempel

                                                                              från den aktuella tiden

                                                                              nämnde Modén ett brev,

                                                                              avsänt den 25 juli 1867 från Oviken till Östersund. Innehållet                                                                                    vittnar om den begynnande svältperioden 1867-69.
                                                                              Lyckligtvis förbättrades tiderna och antalet ångbåtar på                                                                                            Storsjön ökade till närmare tjugo stycken. Det var
                                                                              säkert ett brusande liv kring bryggorna när ångbåtstrafiken var                                                                                som intensivast i början av 1900-talet.
                                                                              Hälsningar
                                                                              Christer 070-385 57 71 och Arne 0707-48 11 30